19.2.2012

Kivenkantotalkoot

Lauantaina mies heilautti isänsä ja kaverinsa kanssa 5 lavaa eli 6000 kg väliseinäkiviä sisätiloihin. Kiitos vain talkooväelle taas! Siitä se sisäseinien pystytys sitten alkaa. Samaan aikaan yläkertaan vedetään lattialämmitysputket ja torstaina valetaan lattia. Kattopeltien ja hormin pitäisi saapua tontille. Tohinaa tiedossa siis.

Ikkunatkin on nyt pistetty tilaukseen. Otimme asennuksenkin Fenestralta samaan pakettiin.

16.2.2012

Alakerrassa on lattia


Mitäpä tuohon lisäämään. Kuva kertoo kaiken.

15.2.2012

Sisäovipohdintaa ja porraskaidevertailuja

Tänään käytiin työmatkalla poikkeamassa Kotiolon toimistolla pyytämässä lasikaiteista tarjousta. Lupasivat sen jo tälle viikolle, mikä on ihan hyvä kun ensi viikolla aletaan kasailla sisäseiniä ja siinä samalla syntyisi kivestä kaidekin. Tarjoavat samalla terassin lasituksia, vaikka ne eivät todellakaan ole ajankohtaiset vielä ensi kesänä... Asta-Messuilla oltiin kaiteista puheissa JS Lasin edustajan kanssa ja pitäisi vielä sähköpostilla pistää tarjouspyyntöä muutamaan muuhun firmaan, niin näkisi onko meillä lasikaiteisiin edes varaa.

Pohditaan tässä nyt myös tuulikaapin sisäoven kokoa. Ulko-ovi on alustavasti tilattu kiinteillä levikkeillä, mutta olisihan se kätevämpää kantaa huonekaluja ym. sisään jos toisen levikkeen saisi auki. Kätevyys tosin tyssäisi pienempään sisäoveen, joten sekin pitäisi silloin tilata avautuvalla levikkeellä. Ne levikkeelliset ovimallit jotka olen nähnyt eivät oikein sytytä... Liian perinteisiä. Lasiruutuja, peilejä, uria, kaikkea ei-ollenkaan-meitä. Esimerkkinä Fenestran ovi. Nettihaulla löytyi sentään Jeld-Weniltä useampiakin pelkistetympiä malleja, mutta jotenkin minulla on sellainen mielikuva että heidän tuotteensa olisivat vähän kalliimpia? No kohta se selviää.

Fenestran ikkunakaupoilla tuli muuten puheeksi, että sisäovia tosiaan saa ihan sen kokoisena kuin tahtoo, mutta hinta pompsahtaa helposti kolminkertaiseksi vakiokokoon verrattuna. Että täytyy aika tarkkana olla -- meilläkin piirustuksissa taitaa tuulikaapissa olla joku 140 cm aukko, mutta kyllä me ajateltiin silti 9+3 x 21 -kokoa tässä ennemminkin.

Mitäs raksalla on tapahtunut viime aikoina? Yläkertaan on viritelty katon alaslaskua ja laitettu höyrynsulkumuovi. Tänään kävivät putkimiehet pistämässä viemäreitä ja vesiputkia yläkertaan, ja ontelolaatan päälle pistettiin solumuovia. Oma rulla loppui kesken mutta onneksi naapurin passiivikivitaloraksalla oli jäänyt tavaraa yli, joten mies kävi naapuritontin hangesta  kaivelemassa täydennystä. 


Huomenna olisi alakerran lattiavalun kanssa uusi yritys. Ei ole ainakaan kovasti pakkasta enää.

11.2.2012

Lattiavalu siirtyi viikolla eteenpäin

Alkuviikosta näytti jo lupaavalta: pakkanen lauhtui ja pyöri siinä viiden ja kymmenen miinusasteen välillä. Mutta kas, koitti loppuviikko ja valuaamuna oli -25 astetta, jolloin Rudus soitteli (siinä vaiheessa kun auton olisi pitänyt olla tontilla) etteivät lähde liikenteeseen. Joten ensi torstaina uusi yritys.

Lattialämmitysputkia olohuoneessa. Ikkunoiden edessä on oma piiri ja putket paljon tiuhemmassa.
Lattialämmitysputket tuli dokumentoitua valua odotellessa. Onpahan jotain millä täyttää perhealbumi, sillä lapsista ei ole tullut otettua kuvia muuta kuin syntymäpäivillä ja jouluna...

Fenestran kontakti on ollut harvinaisen vaikeasti tavoitettavissa. Olimme kohta kirjekyyhkyä ja savumerkkejä testaamassa kun muut kommunikaatiovälineet oli käyty läpi, mutta sitten ihan puhelimitse saimme kiinni. Palolasia ei tosiaankaan saa nyt sen kokoisena kuin arkkitehdit ovat kaavailleet, joten tarvitaan plan B. Se taitaa mennä niin, että terassin oven puuosaa kasvatetaan ja viereinen ikkuna rakennetaan kahdesta osasta niin, että pienempi on oven puuosan kokoinen. Katsotaan vielä olisiko arkkitehdeillä tarjota muuta ratkaisua.

Ilmastoinnin tulo- ja menoputkia. Seinät alkavat sulaa ja ovat melkoisen kosteita.
Ensi viikolla varmaankin väkerrellään yläkerrassa katon alaslaskujen parissa. Ilmastointiputket ja kulkusillat ovat jo paikoillaan, samoin tuulenohjauslevyt. Kattopeltien pitäisi saapua viikolla 8, samoin Schiedelin hormin. Päädyimme takka-asiassa tiilestä muurattuun custom-takkaan Tiilerin Funkkis Laurin tyyliin, sillä mikään valmis varaavan takan malli ei kunnolla sovi takalle varattuun koloseen.

Huomenna taas Asta-messuille piirustukset mukana. Jos vaikka löytäisi yläkerran aulaan ja porraskäytävään lasikaiteen tai vastaavan. Keittiöt, kodinhoitohuoneet ja vessat on edelleenkin päättämättä, samoin laminaatit, kaakelit ja oikeastaan kaikki sisustusasiat. Ilmaislippuja messuille on sadellut joka suunnalta, joten niitä on riittänyt hyvin talkooväellekin.

Edit: Googlailin lasikaiteita ja äkkiseltään vastaan tuli firmat Lasina, Caava ja Canti. Onko näistä kokemuksia? Tai muita firmoja joita voitte suositella?

5.2.2012

Sehän näyttää jo talolta!

Pakkaset ovat jatkaneet hellimistään; pahimmillaan se on kai öisin kiristynyt melkein 30 asteeseen. Samaan aikaan työt tontilla ovat silti jatkuneet: autotallin ja -katoksen aluskate on paikallaan, pellit on tilattu Ruukilta, alakerran lattiastyroksit ja teräsverkko on asennettu. Styroksien päällä risteilee sähkö-ja lämminvesiputkia. Mainostetaan vielä LVI Lipsosen ja Sähkökalustajien nopeaa toimintaa!
Ala-aulan seinien paikat. Vessan nurkasta viedään putket yläkertaan.
Portaikon alta kulkee putki poikineen tekniseen tilaan.  
Olohuone ja työhuone. Takan paikka vasemmassa reunassa keskellä.
Karko-rakenne tulee alkuviikosta asentamaan lattialämmitysputkia ja ilmastointikanavia. Jos säät hieman lämpenevät, saadaan loppuviikosta alakerran lattia valettua. Sitä varten hankittiin ensimmäinen lopullinen pinta taloon, nimittäin kurasyöppö eteiseen.

Meillä tulee kulku yläpohjaan yläaulasta kuten vähän uumoilinkin tuossa aikaisemmin. Ulkoa ei ilman kiinteitä tikkaita pääsisi kiipeämään päätykolmiossa olevalle luukulle, ja vaikka katon paloluukku olisikin ollut ihan varteenotettava vaihtoehto niin päädyimme kuitenkin tähän ratkaisuun.

Ikkunatilaukseen saakka emme ole vielä päässeet. Meillä on ruokailutilaan piirretty iso ikkuna lattiasta alkaen, mutta Fenestralla ei ole tarjota sen kokoista tyyppihyväksyttyä palolasia. En tiedä onko sellaista olemassakaan, mutta asian selvittäminen nyt näyttää kestävän. Jos lasia ei saa sen kokoisena, täytyy ikkunan kokoa muuttaa jollain keinolla.

Puoli vuotta olisi aikaa rakentaa ennen kuin koulut alkavat. Ilmoitin kultakutrin aloittamaan koulunsa Annalassa, mieluusti Karosen koulussa kun se on lähimpänä. Alueen päivähoitotilanteesta ei ole kuulunut mitenkään iloisia uutisia, joten parempi varmaan laittaa pikkuinsinöörillekin vetämään siirtohakemus heti, jotta paikan saamisesta olisi toiveita.

Aurinkoista vaali- ja Runebergin päivää kaikille!